Zakwas żytni - Blog Logiełki - Logiełka czyli FotoRymy

Idź do spisu treści

Menu główne:

Zakwas żytni

Opublikowany przez Logiełka w Coś na ząb · 18/1/2015 17:15:00
Zakwas żytni

Kolega Radek zapytał mnie jak zrobić zakwas do wykonania chlebka z poprzedniego przepisu (inne chlebki również można piec na tym zakwasie). 
Wykonianie zakwasu jest bardzo proste i trwa 5 dni. Potrzebne nam będzie naczynie (duży słoik, naczynko platikowe z atestem PZH lub inne).

Dzień I (wieczorem)
- pół szklanki mąki żytniej typ 2000 (można spokojnie kupić w każdym markecie) 
- pół szklanki wody (temp. pokojowa)

wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu

Dzień II (rano)
- pół szklanki mąki żytniej typ 2000
- pół szklanki wody (temp. pokojowa)

wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu

Dzień III -V (rano)
- 2 łyżki mąki żytniej typ 2000
- 2 łyżki wody (temp. pokojowa)

wymieszać i odstawić w ciepłym miejscu

W międzyczasie zakwas będzie rósł, bulgotał, pięknie kwaskowo pachniał. Ustawcie naczynie na tależyku bo zakwas może wykipieć :)

Przed upieczeniem chleba dodaję szklankę mąki typ 2000 i szklankę wody, mieszam, pozostawiam na kilka godzin a następnie zabieram 250 g na wypiek chleba.

Przechowywanie i dokarmianie zakwasu

Pozostały zakwas przechowuję w lodówce dokarmiając go szklanką lub dwoma szklankami mąki i wody (w zależności ile zakwasu będzie mi potrzeba do upieczenia chlebka) kilka godzin przed wyrabianiem ciasta na chleb.

Jeśli nie piekę chleba to raz na tydzień wieczorem wyjmuję zakwas z lodówki, dokarmiam 2 łyżkami mąki typ 2000 i 2 łyżkami wody, mieszam i zostawiam na noc. Rano wstawiam zakwas do lodówki. Najważniejsze to dokarmić zakwas raz na tydzień ale że przeważnie raz w tygodniu piekę chleb to dokarmianie mi odpada.

W razie pytań piszcie.








Brak komentarzy

Darmowe liczniki
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego