Pieczemy chlebek na zakwasie - Blog Logiełki - Logiełka czyli FotoRymy

Idź do spisu treści

Menu główne:

Pieczemy chlebek na zakwasie

Opublikowany przez Logiełka w Coś na ząb · 17/1/2015 19:44:00

Dziś w piekarniku wylądowały dwa chlebki, bo Tatuś również zasłużył na swojski domowy chlebek z ziarenkami :)
Często znajomi pytają mnie o przepis, bardzo proszę :) poniżej zamieszczam przepis który znalazłem kiedyś w internecie na chlebek na zakwasie. Wykonanie banalne - smak niezapomniany :)

Składniki:

Mąka (pszenna chlebowa, szymanowska, żytnia, gryczana - jaką chcecie, najlepiej pomieszać) - 400 g
Zakwas żytni - 250g
Otręby (pszenne/żytnie - ma być zdrowo) - garstka
Sól - 1,5 łyżeczki
Woda - 350 ml

Dodatki jak lubicie: słonecznik (łuskany :) ), siemie lniane, orzechy włoskie, żurawina, zioła - co kto lubi :)

Wykonanie:
Do naczynka wrzucam zakwas, mąkę (ja dziś dodałem 200g pszennej chlebowej i 200g pszennej szymanowskiej), sól, ziarenka i włączam mikser. Mieszadełka wykonują za mnie żmudną robotę, a ja w tym czasie dolewam powoli wodę.
Mieszam ok. 5 minut i pod przykryciem odstawiam do odpoczęcia na ok. 20 minut. Następnie znów 5 minut pracy miksera i do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia przekładam masę chlebową. Chlebek wyrasta w zależności od mocy zakwasu od 2,5 do 3,5 godziny. Ja wstawiam go do piekarnika podgrzanego na 50 C i nastawiam przypominacz na 2,5 godzinki. Po wyrośnięciu chlebka wyjmuję go z piekarnika a piekarnik nagrzewam do 250 C. Chlebek spryskuję z wierzchu wodą (żeby był chrupiący), spryskuję również piekarnik. Wstawiam chlebek do piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 200C. W tej temperaturze piekę chlebek 55 minut.

Po upieczeniu wyjmuję z brytfanki, ściągam przyległy papier i odstawiam na kratce do wystygnięcia.

Chlebek jest prosty, szybki w wykonaniu i naprawdę pyszny, a z dodatkiem orzechów włoskich smakuje bajkowo. 

Uwaga !!!
Nie jedzcie ciepłego chlebka, bo wam na długo nie starczy :)

Smacznego !!!



Brak komentarzy

Darmowe liczniki
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego